nedjelja, 9. prosinca 2012.

ZB vz.26

NASTANAK I RAZVOJ:
Godine 1921. godine Čehoslovačka armija je započela niz testova s ​​ciljem usvajanja novog puškomitraljeza. Na prvim probama su ispitana oružja sustava Bertija fr. Bertier, Browning engl. Browning BAR M1918, Darne, fr. Darn, Hočkis engl. Hotchkiss, Madsen dan. Madsen, Sen Etjen fr. St.. Etienne i nekoliko domaćih modela.
Najznačajniji domaći model je bio puškomitraljez Praha II, konstrukcija Vaclava holek češ. Václav Holek na čijem su razvoju sudjelovali i njegov brat Emanuel i Poljaci Marek i Podrabski. Oružje je proizvedeno u tvornici "Češka Zbrojovka" češ. Česká Zbrojovka iz Praga. Model je 1923. izmijenjen izbacivanjem redenika i uvođenjem okvira sa 20 metaka. Ova konstrukcija je prihvaćena i započeta je serijska proizvodnja. Model je prvotno dobio naziv ZB Vz. 24, da bi nakon daljnjeg razvoja preimenovan u češ. Lehký kulomet Vz. 26 (Laki mitraljez model 26), ili ZB Vz. 26.
Uslijed nedovoljnih kapaciteta tvornice u Pragu, proizvodnja je prebačena u novoizgrađenu tvornicu Zbrojovka u Brnu, što je dovelo do niza parnica oko oko prava na ime i patent.
Bez obzira na pravne probleme, do 1939 je proizvedeno oko 120.000 komada ovog oružja koji su, pored Čehoslovačke, izvoženi u dvadeset jednu zemlju diljem svijeta.


OPIS ORUŽJA:
Oružje je zračno hlađeno i funkcionira na principu pozajmice barutnih plinova. Dejstvuje iz otvornog zatvarača. Puni se okvirom s 20 metaka koji se postavlja s gornje strane oružja. Učinak može biti jedinično ili rafalno. Kako je okvir smješten s gornje strane, nišani su smješteni s lijeve strane oružja. Prednji je na cijevi na početku plinske komore, dok je zadnji na sanduku. Zadnji nišan je kružnog oblika i podešava se preko nazubljenog kotačića. Cijev se mijenja brzo i jednostavno pomoću ručice smještene na gornjoj strani oružja. Oružje s gornje strane ima poklopac kojim se zatvara otvor za okvir zbog prljavštine. Prilikom djelovanja, upotrebljene čahure se izbacuju kroz otvor s donje strane, koji je također zaštićen poklopcem radi zaštite od prljavštine. Poklopac se otvara automatski prilikom pritiska na obarač. Oružje je standardno opremljeno nožicama.

Vrsta: Puškomitraljez
Podrijetlo: Čehoslovačka
Upotreba u: Čehoslovačka, Kraljevina Jugoslavija, Treći Reich, Britanski komonvelt, Tajvan, Narodna republika Kina, Rumunjska, Sjeverni Vijetnam, itd..
Bojno djelovanje: II svjetski rat, kolonijalni ratovi
Proizvodnja
Proizvođač: Česká Zbrojovka, licence
Varijante: Vz 26, Vz 30, Vz 37
Specifikacije
Težina: 8,84 kg
Dužina: 1165 mm
Dužina cijevi: 602 mm
Kalibar: 7,92 x 57 mm
Vrsta operacije: Pozajmica barutnih plinova
Način djelovanja: jedinačnu, automatski
Brzina paljbe: 600 met / min
Brzina zrna: 750 m / s
Maks. ef.. domet: 3.200 m
Odvojivi magacin: 20 kom.
Nišan: Mehanički

Nema komentara:

Objavi komentar