srijeda, 19. rujna 2012.

Zastava M-91

Zastava M91 je moderni vojni poluautomatski snajper kojeg je razvila i proizvela srpska industrija oružja Zastava Arms.
HISTORIJA:

Proizvođač Zastava Arms na svojim web stranicama tvrdi da je M91 razvijen nakon dugog i pažljivog istraživanja borbene taktike i iskustava vojnih i policijskih specijalnih snaga u svijetu te da je njegov razvoj bio pod nadzorom i bliskom suradnjom nekih od najiskusnijih i najboljih specijalnih i antiterorističkih jedinica. Ipak, snajperska puška izgledom i dizajnom veoma sliči sovjetskom snajperu Dragunov SVD koji je predstavljen 1963. te se koristio u svim zemljama Varšavskog pakta.
Trenutno je u Srbiji modernizacija srpske vojske koja se planski počela odvijati krajem 1990-ih pod nazivom Model-21. Taj program obuhvaća nadogradnju u 26 različitih kategorija. Tako će postojeća Zastava M91 koristiti domaće razvijeno streljivo kalibra 7.62x54mmR. Taj zahtjev proizlazi iz odluke da se povuće streljivo kalibra 8x57mm IS kojeg koriste snajper Zastava M76 i strojnica SARAC M53.
Detalji dizajna:

M91 je poluautomatski, zračno hlađeni snajper sa fiksnim kundakom i okvirom kapaciteta 10 metaka. U svojem konceptu je sličan sovjetskom snajperu Dragunov SVD. Zastava M91 je kao i njen prethodnik Zastava M76 temeljena na izduženoj inačici AK-47 ali uz nekoliko izmjena čime je bliža SVD-u. Poput sovjetskog snajpera, i kod M91 je kundak izrađen od sintetičkog polimera te oba oružja koriste streljivo istog kalibra. Također, tu su i supresor paljbe, optički ciljnik, oblik pistol gripa te dijelovi mehanizma koji ukazuju na sličnost sa sovjetskim originalom.
Standardna dnevna optika na M91 je ON-M91 6 x 42.[4][5] U uvjetima slabog osvjetljenja može se koristiti optika PN 5 x 80 prve i druge generacije uređaja za noćno gledanje. Osim optike može se primjenjivati i čelićni ciljnik koji se može podešavati na udaljenosti od 100 do 1.000 metara.
Učinci:
Najbolji rezultati Zastave M91 su ostvareni na udaljenostima do 800 metara. Maksimalna udaljenost koja se može postići korištenjem optike i čelićnog ciljnika je 1.000 metara. Za mete visine 30 cm (silueta glave) efektivni domet je 320 metara, za mete visine 50 cm (silueta prsa) 450 metara a metu visine 150 cm (pokretna silueta) 650 metara


1 komentar:

  1. lupetas gluposti kao i na stranici. M 91 je, kao i M 76 instanca M 70 puske, odnosno sistama kalasnjikov, a veze sa SVD ima koliko i sa kar 98 nemackim, dakle nikakve. Drugo, spominju se sinteticki kundak i potkundak iako ja ni jednu nisam video, ni na slici, da je takva.... trece, ovo "te" vam je, u vasem novom, knjizevnom jeziku, verovatno posledicni veznik, pa zaklnucujemo da je kalibar SVD i zastave M 91 isti jer imaju isti kundak.... veoma pismeno. Pistol grip, prevedeno sa engleskog znaci pistoljski rukohvat, ili taj izraz ne postoji u vasem jeziku? o.O

    OdgovoriIzbriši