petak, 13. srpnja 2012.

M4 karabin

M4 je američki karabin koji je proizveden na temelju ranije karabinske inačiceautomatske puške M16 koja se temelji na originalnom AR-15. M4 karabin je kraći i laganiji od modela M16A2, a obje inačice se sastoje od 80% istih dijelova. Karabin je dizajniran kao oružje namijenjeno bliskim borbama te ima pojedinačni i rafalni mod paljbe. Model M4A1 ima i mogućnost automatske paljbe. Na M4 je moguće montirati bacač granata M203 koji ima nešto kraću cijev nego onaj namijenjen M16.
Karabin M4 je u konačnici zamijenio M16 u većini borbenih jedinica američke vojske.Pobjednik individualnog karabinskog testiranja mogao bi zamijeniti M4 u oružanim snagama SAD-a
HISTORIJA:

M4 je proizveden kako bi zamijenio automat M3 te odabrane M9 pištolje i serijuM16 jurišnih pušaka u većini vojnih jedinica. Razvojem karabina XM8 i XM29 OICW razmišljalo se o promjeni plana, međutim oba projekta su otkazana te je M4 postao novo zamjensko oružje.
Zapovjedništvo američkog marinskog korpusa je naredilo da svo vojno osoblje (do čina potpukovnika) umjesto M9 pištolja mora koristiti M4 karabin. To je u skladu sa doktrinom marinskog korpusa - "Svaki marinac je strijelac". Ista naredba je donesena i korpusu E5 američke mornarice.

Nadogradnja M4

30. listopada 2009. vojska je američkom Kongresu predložila niz tehničkih izmjena karabina. One uključuju težu cijev, promjenu plinskog cilindra te ugradnju elektroničkog brojača ispaljenih metaka.Vojska je u rujnu 2010. objavila da će se do kraja 2010. ili početkom 2011. opskrbiti sa više od 25.000 komada modela M4A1. Američke oružane snage su najavile i javni natječaj za bolt-carrierom i plinskim cilindrom novijeg dizajna koji će se montirati na novokupljene M4A1. Krajem 2011. vojska namjerava sa novim dijelovima opskrbiti više od 65.000 pušaka. Tada će se u konačnici odlučiti hoće li vojska nadograditi sve svoje M4.

Zamjena M4 u budućnosti

Projekt razvoja karabina XM8 je otkazan 2005. godine. 13. studenoga 2008. američka vojska je bila domaćin prilikom Dana industrije na koji su pozvani vojni proizvođači da predstave svoje oružje kao potencijalnu zamjenu za M4. Tada su ponuđeni FN SCARHeckler & Koch HK416Heckler & Koch XM8Barrett REC7Bushmaster ACRLWRC SRTRobinson Arms XCR i SIG 556Colt je predstavio svoju poboljšanu verziju M4 - Colt ACC-M.
Potencijalni nasljednik M4 u američkoj vojsci trebao bi pobijediti na individualnom testiranju karabina.
 Kroz to testiranje bi se pronašao novi karabin kojeg će vojska koristiti dok je američki marinski korpus odlučio da će zadržati M4.

Dizajn

M4 je karabin koji koristi streljivo 5.56x45mm NATO ili .223 Remington. Prvotni modeli su imali teleskopske kundake dok su noviji modeli opremljeni sa teleskopskim kundakom sa malo većom zakrivljenošću na kraju.
 M4 je sličan ranijem kompaktnijem modeluM16 poput inačice CAR-15 iz 1960-ih.
Preciznost karabina je između 500 do 600 metara, ovisno o meti. Zbog manje dužine idealan je za ne-pješaštvo (posada o vojnom vozilu, vojni časnici i službenici) ali je idealan i za borbu sa bliske udaljenosti. M4 je razvio i proizveo Colt na zahtjev američke Vlade te je sam proizvođač imao ekskluzivni ugovor za izradu oružja iz obitelji M4 kroz 2009. godinu.
M4 je uglavnom zamijenio model M16A2 u američkoj vojsci i marinskim odredima. USAF pak namjerava izvršiti prijelaz na M4 dok bi neki dijelovi zračnih snaga zadržali M16A2. U američkoj ratnoj mornarici se M4A1 koristi kod jedinica za specijalne operacije te kao naoružanje posada u vozilima.
Neke od značajki M4 i M4A1 u odnosu na M16 su:
kompaktna veličina,
kraća cijev od 368 mm i
teleskopski kundak. 
Unatoč svemu, karabin M4 bio je kritiziran zbog male brzine (eng. muzzle velocity), stvaranja velike buke prilikom paljbe zbog kraće cijevi, pritiska na mehanizam zbog kraćeg plinskog cilindra kao i tendencije bržeg pregrijavanja u odnosu na model M16A2.

Dodaci 

Kao i sve inačice automatske puške M16, tako i karabini M4 i M4A1 mogu biti opremljeni sa mnogo dodatne opreme kao što su uređaji za rad noću, supresori (prigušivači) zvuka, laserski pokazivači, teleskopska optika, bajunete, bacači granata M203 i M320, modularna sačmaricaM26 te sve ostale znamenitosti u skladu sa Picatinny šinama i standardima MIL-STD-1913. Kao i M16, i karabin M4 može koristiti streljivo namijenjeno obuci i treningu vojnika.

Testiranje na prašinu

Američka vojska je 2007. izvršila ispitivanje M4 karabina na rad u prašini na vojnom poligonu u saveznoj državi Maryland. Uz M4, testiranje je obuhvaćalo i FN SCAR, HK416 i XM8. Korišteno je po 10 primjeraka od svake puške te je svaka ispalila 6.000 metaka u prašnjavim uvjetima.[10] M4 je od svih imao najviše zastoja, njih 882 od čega je za 19 zastoja bio potreban mehanički popravak. Najmanje zastoja imao je XM8 (116 zastoja od čega 11 težih), slijedili su ga FN SCAR (226 zastoja) te HK 416 (233 zastoja).Vojska je loše rezultate M4 branila izjavama da se 863 zastoja mogu svrstati kao zastoji 1. klase kod kojih je potrebno do 10 sekundi za njihovo rješavanje dok su preostali zastoji klasificirani kao zastoji 2. vrste (potrebno je više od 10 sekundi kako bi se M4 stavio u funkcionalno stanje). Također, američka vojska je izjavila da namjerava modernizirati M4 uvođenjem novih cijevi proizvedenih hladnim kovanjem čime će se karabinu produžiti životni vijek. Modernizacija bi uključivala i korištenje novijih okvira koji bi smanjili broj zastoja. Do tada korišteni okviri su na spomenutom testiranju u Marylandu od 882 zastoja uzrokovali njih 239. Tako je osoblje američke vojske izjavilo da bi se novi okviri počeli koristiti od proljeća ako testiranja dadu dobre rezultate.

Autorska prava

1. srpnja 2009. američka vojska je stekla potpuno vlasništvo na dizajn M4 karabina. Vojsci to omogućava da zarađuje na drugim vojnim industrijama (izuzev Colta prodajući im svoja prava nalicencnu proizvodnju.
Iako je vlasnik svih autorskih prava na M4 karabin američka vojska, industrija oružja Colt je već ranije zadržala pravo na korištenje imena M4. Civilne inačice ponekad se kolokvijalno nazivajuM4gery.
Colt tvrdi da je zadržao isključivo pravo na korištenje imena i dizajna M4. Drugi proizvođači koji su plaćali američkoj vojsci prava na licencnu proizvodnju tvrdili su da Colt svojata tuđa prava tako da je M4 postao generički termin za AR-15. U travnju 2004. Colt je podnio tužbu protiv Heckler & Kocha i Bushmastera zbog povrede zaštitnog znaka i patenta, primjene lažnog oglašavanja, nepoštenog tržišnog natjecanja i obmanjivanja trgovačke prakse. Heckler & Koch je kasnije spor sa Coltom riješio izvan suda preimenujući svoj HK M4 u HK416. S druge strane, Okružni sud u Maineu je 8. prosinca 2005.donio presudu u korist Bushmastera odbacujući sve Coltove tužbe osim one za lažno oglašavanje. Sud je također zaključio da je od sada M4 generički naziv te da Colt gubi pravo na zaštitni znak.U konačnici te tužbe su najviše štetile Coltu budući da je zbog njih tvrtka sama sebi nanjela financijsku štetu.

Nema komentara:

Objavi komentar