petak, 6. srpnja 2012.

CornerShot

Ovako.Tek prije par dana vidio sam ovu pušku zvanu "CornerShot".Mnogo mi se svidio njen dizajn pa sam odlucio da nesto pisem i njoj.

Od zanimljive ideje do efikasnog oružja 21. stoljeća. Kako mu to i samo ime govori, CORNER SHOT sistem korisniku omogućava ono što svi pripadnici snaga reda i mira već skoro čitavo stoljeće priželjkuju – da taktički osmotre potencijalno opasne ciljeve bez izlaganja ljudstva pogledu ili direktnoj vatri neprijatelja.

Uz svo moderno naoružanje te razornu vatrenu moć u arsenalima vojnih i policijskih snaga zapadnog svijeta, nerijetko se problem spušta na osnovnu razinu: „Da li će nas neprijatelj vidjeti prije ili ćemo ga ipak najprije vidjeti mi sami? Neovisno od modernih dostignuća, rendgenskih uređaja za pregled, termo-vizije i čitavog spektra modernih rješenja za daljinsko osmatranje ipak se sve na kraju svodi na to „šta se vidi, a šta ne“.
Zahvaljujući ljubaznosti bosansko-hercegovačke kompanije „SHOT“ d.o.o. iz Zenice, koja je BiH policiji isporučila tri CSM sistema, imali smo priliku pobliže se upoznati sa revolucionarnim sistemom „CORNER SHOT“ koji proizvodi američko-izraelska kompanija CORNER SHOT LLC.

Historijski korijeni

Tokom Drugog svjetskog rata, njemački stručnjaci su razvili specifični sistem oružja nazvan „Krummlauf“ što je zapravo bila savijena cijev projektovana za legendarni „Sturmgewehr 44“ (Stg. 44) Ovaj sistem je korisnicima omogućavao osmatranje i gađanje iza zaklona, pod uglom od 30 stepeni uz „periskopski“ princip osmatranja. Sistem je zbog ekstremnog trošenja cijevi usljed velikih opterećenja, u kasnijim godinama Drugog svjetskog rata napušten.

Opis sistema

Kako mu to i samo ime govori, CORNER SHOT sistem korisniku omogućava ono što svi pripadnici snaga reda i mira već skoro čitavo stoljeće priželjkuju – da taktički osmotre potencijalno opasne ciljeve bez izlaganja ljudstva pogledu ili direktnoj vatri neprijatelja.
Sistem je razvio renomirani inžinjer Amos Golan, penzionirani pukovnik izraelskih OS, komandant elitnih protiv-terorističkih jedinica Izraela, sada predsjednik i direktor kompanije CORNER SHOT LLC. Javnost se imala priliku prvi put susresti sa ovim sistemom pred kraj 2003 godine. Sistem počiva na principu zglobnog mehanizma na koji se pričvršćuje većina pištolja koji su u upotrebi u policijskim i vojnim specijalnim jedinicama današnjice: SIG SAUER, HECKLER & KOCH, GLOCK, Beretta i drugi.
Iako prvobitno zamišljen kao koncept primarno namijenjen pištoljima, odskora CORNER SHOT ima tri nova modela, Corner Shot PGL (Personal Grenade Launcher) namijenjen za lanser granata 40 mm, Corner Shot APR, za „assault pistol rifle“ u kalibru 5.56 mm NATO i Corner Shot CSP (Panzerfaust) ili CSP, koji je debitovao na Eurosatory sajmu 2004. godine, namijenjen za ispaljivanje protiv-tenkovskih projektila sa mogućnošću  preloma od 90 stepeni u odnosu na standardnih 60 stepeni.

Princip rada


CORNER SHOT zapravo pretvara vaš pištolj u pušku sa kratkom  cijevi s pištoljskim kalibrom i prednjim dijelom koji se može zakretati u oba smjera. Sama ručica za preklapanje funkcioniše na principu već odranije poznatom sa BB pištolja s tim što na CORNER SHOT sistemu  preklapanje u željenom smjeru nastupa gotovo automatski i sa vrlo malo ili nimalo šuma.
Prednji dio CORNER SHOT sistema sadrži nosač (montažu) za pištolj po izboru, u našem slučaju GLOCK 17/22. Odmah ispod ležišta za pištolj smješten je nosač za video kameru i sama kamera, taktička baterijska lampa te opcijski vidljivi ili IC laserski nišani odnosno kombinacija oba navedena nišana.
Neposredno iza ručice za preklapanje smješten je preklopni video monitor koji se aktivira otvaranjem iz osnovnog položaja sa „usječenom“  končanicom i opcijski korištenom podesivom, digitalnom končanicom.
Monitor je veoma dobro zaštićen kućištem te iznimno otporan na udarce i druge negativne uticaja s kojim se može susresti, u što smo se tokom testiranja  i sami imali priliku uvjeriti.
Korisnik, prije upotrebe, deaktivira kočnicu smještenu na zadnjem dijelu kučišta. Nakon deaktivacije kočnice, aktivira se monitor te vrši provjera slike i funkcionalnosti preklopnog mehanizma na obje strane.
Radi lakše ilustracije jednostavnosti pokretanja preklopnog mehanizma, uzmimo da je meta (neprijatelj) s desne strane. Da bismo preklopili prednji dio u desnu stranu, odsječnim pokretom povlačimo ručicu ulijevo.
Fiksiranje mehanizma u željenom položaju vrši se vraćanjem ručice u prvobitni položaj, podizanjem i priljubljivanjem uz kućište sistema.
Nakon uočavanja mete i ciljanja pomoću fiksne ili digitalne končanice, pritisnemo obarač na rukohvatu kućišta čime preko sistema poluga i sajli vršimo povlačenje obarača na oružju koje se nalazi fiksirano na prednjem dijelu kućišta, i time izvršimo opaljenje  a da ni u jednom momentu nismo bili direktno izloženi pogledu ili neprijateljskoj vatri.

Prednosti u taktičkim situacijama
Primjenom Corner Shot sistema, korisnik sistema ima mogućnost da  zahvaljujući kameri, prije upada osmotri prostor i procijeni situaciju te da po potrebi otvori veoma preciznu paljbu ne ugrožavajući eventualne taoce i ne izlažući se ni jednog trenutka protivničkoj vatri.
Posebna pogodnost  je da se upotrebom opcijski dostupnog dodatnog monitora za daljinski nadzora do 2 km udaljenosti, daje prilika komandnom osoblju da vidi i razmotri situaciju, procijeni rizik te donese pravilnu odluku pucati ili ne.
Također, primjenom dva ili više Corner Shot sistema, posebno kompleksne talačke situacije sa imperativom eliminacije (likvidacije) naoružanih napadača mogu se uz maksimalnu sigurnost operatora odvijati gotovo istovremeno uz potpunu kontrolu, video zapis i nadzor od strane komandnog osoblja.

Dijelovi sistema Corner Shot

1. Kamera,
2. Taktička lampa  (izvor svjetlosti),
3. Laserski nišan (opcijski),
4. Ležište pištolja,
5. Rukohvat preklopnog mehanizma,
6. Centralni dio sistema,
7. On-Off tasteri (tasteri za uključivanje),
8. Displej,
9. Univerzalna šina za taktičke dodatke,
10. Bočni panel kućišta,
11. Okidač,
12. Glavni odjeljak za baterijsko punjenje,
13. Kočnica (selektor),
14. Pištoljski rukohvat i ležište za baterijsko punjenje za taktičku lampu,
15. Preklopni kundak.

Taktički dodaci

Pored već navedenog sadržaja sistema, pomoću integralne MIL STD 1913 Picatinny šine, na Corner Shot sistem može se postaviti standardni optički nišan za upotrebu na otvorenom ili tzv. „Red Dot“ nišan (npr. AIMPOINT CompM4). Uz navedeno, dostupni su i slijedeći dodaci:
  • Monitor koji se nosi u specijalnom prsluku (montaži) na leđima operatera kako bi i njegov suborac koji se nalazi iza mogao vidjeti situaciju iza prepreke.
  • Video kamera većeg dometa, visoke rezolucije.
  • Termalna ili IC kamera za upotrebu u noćnim uslovima.
  • Vidljivi ili IC laserski nišan.
  • Komandni modul za daljinski nadzor i kontrolu operatora Corner Shot sistema.
  • Brzi punjač za baterijsko punjenje sistema.
  • Bipod (nožice) za stabilizaciju pri gađanju.

„The Big Bang“

Ovaj dio teksta posvećujemo sistemu Corner Shot PGL za lansiranje 40 mm granata koji je iznimno dobro prihvaćeno naoružanje u smislu taktičkih situacija u urbanim i sub-urbanim oružanim sukobima.
Razlika u odnosu na osnovni ili bolje rečeno, standardni Corner Shot sistem se ogleda u činjenici da je na PGL sistemu lanser granata već integrisan na samom oružju te da operator može birati vrstu i tip punjenja ali ne i sam model (brand) lansera.
Upotrebom specijalne municije tj. punjenja 40 mm, kao što su dimne granate, granate za osvjetljavanje ili takozvani Less lethal odnosno nesmrtonosni projektili (suzavci, gumene kuglice, vrećice sa želatinom i sl.), ovaj sistem postaje nezamjenjivim dijelom arsenala moderne taktičke jedinice.
Pored toga, ovaj sistem u cijelosti eliminiše izlaganje operatora protivniku, povećava stepen kontrole nad situacijom (paljbom) te na osnovu integralnog nišanskog sistema a posebno opcijskih dodataka, znatno povećava preciznost gađanja što je veliko poboljšanje.
U ovom tekstu se nećemo posebno osvrtati na preostale dvije verzije (APR i CSP) zbog njihove relativno male zastupljenosti te vremena koje je potrebno za testiranje prije nego ovi sistemi budu detaljno predstavljeni.

Ostalo

Corner Shot sistemi su namijenjeni isključivo specijalnim policijskim i vojnim snagama te se njihova primjena u druge svrhe i ne preporučuje, posebno zbog relativno visoke cijene od oko 7.500 američkih dolara za osnovni sistem, bez opcijskih dodataka. Uz sve opcijski dostupne dodatke ovaj sistem postaje prilično skup.
Međutim, prava vrijednost Corner Shot sistema leži u izbjegavanju gotovo redovnog rizika pri taktičkim upadima, osmatranje prije taktičkih upada, maksimalnoj kontroli i nadzoru i praćenju akcije koji se omogućava komandnom osoblju.

Nema komentara:

Objavi komentar